Y sí, te quiero: viure amb por, però viure

La novel·la s’allunya dels estereotips donant-li la volta a algunes escenes

Sara Carlos/Alzira 28.05.2020 | 13:00

  • Títol: Y sí, te quiero
  • Autora: Tessa C. Martín
  • Editorial: autopublicat
  • Data d’edició: novembre de 2019
  • Número de pàgines: 366 (versió digital)
Portada del llibre Y sí, te quiero
Portada de Y sí, te quiero

La por pot paralitzar-nos i impedir-nos participar en tasques o actes. De vegades és irracional, però està tan ficada dins de nosaltres que moltes voltes ens és difícil controlar-la. No obstant això, es pot manejar en certa manera, encara que açò requerix temps i perseverança. Així és com se sent Carmen, la protagonista de Y sí, te quiero de l’escriptora Tessa C. Martín.

El trastorn d’ansietat generalitzada que patix la protagonista és una constant en la seua vida i li condiciona gran part de la mateixa. No obstant això, ella és molt més que tot açò, perquè és valenta, afectuosa, decidida, mestra, filla, amiga… I així ho mostra l’autora al llarg de la novel·la. Ho portarà amb ella tota la vida, tal com s’explica en la història, però això no li impedirà tindre una vida plena i feliç.

«Solo tenía que tirar de la anilla y activar el paracaídas. Ahora me había lanzado sin él, pero jamás las vistas me habían parecido tan preciosas ni las sensaciones tan estimulantes»

Tessa C. Martin, Y sí, te quiero

Tessa C. Martín utilitza la primera persona i, encara que de vegades narre la història des del punt de vista de Víctor, Carmen és la que més pes té en la trama. Així mateix, l’escriptora guia el lector en el temps en què es desenvolupa la novel·la, ja que inclou la referència temporal al principi dels capítols inicials, perquè els primers se succeïxen en diversos moments de la vida de la protagonista.

L’autora s’allunya en gran mesura dels tòpics, exemple d’això és la boda d’uns personatges, en els que Martín explica els nervis que sent el xic en compte dels de la xica, a la qual cosa estem poc acostumats.

«Eso es lo más jodido del amor, que llega, arrasa con todo, pone tu vida del revés y, después de todo, no tiene por qué ser recíproco»

Tessa C. Martin, Y sí, te quiero

Carmen i Víctor són dues persones completament oposades, cosa que afavorix el desenvolupament de la història i el creixement personal de la protagonista. No obstant això, ella es convertix en mentora d’un altre personatge, les circumstàncies del qual són semblants a les seues, i açò també genera una resiliència en la protagonista que li ajuda a comprendre’s millor a sí mateixa.

Carmen té la sort de rodejar-se de gent que la comprén i mira pel seu bé, encara que de vegades la protegisquen massa.

Y sí, te quiero és un llibre que possibilita al lector observar des de dins com és el dia a dia d’una persona que patix ansietat i com la gestiona, alhora que evidència quant desinformada està la societat sobre aquest trastorn.


One Comment on “Y sí, te quiero: viure amb por, però viure”

¿Qué opinas?