Xavier Bellot: «Estem barallant la possibilitat de fer algun projecte més relacionat amb Carmelina Sánchez-Cutillas»

L’editor explica que l’editorial va sorgir amb motiu de donar visibilitat als models empresarials valencians que estaven tenint èxit en un momento de crisi

Sara Carlos / València 09.10.2020 12:15

Xavier Bellot, editor de Vincle Editorial.
Xavier Bellot, director i soci de Vincle Editorial. Xavier Bellot

Xavier Bellot i Manolo Gil van emprendre la seua propia editorial. Aquesta va nàixer dins d’un projecte que havien posat en marxa un temps abans, com era la consultoria de comunicació Altriam, que els ha permés donar suport econòmic a Vincle Editorial. Així, Bellot dóna una visió general de l’evolució d’aquesta vessant literària.

Van crear Altriam en desembre de 2011 i un mes després, va nàixer Vincle Editorial. Estaven lligades ambdues iniciatives abans de crear-les?

El pensament de fer alguna cosa ja havia sorgit feia anys, però no era més que una idea difusa. Temps després de crear la consultoria ens vàrem juntar el meu soci i jo amb Pere Palés i Joan Carles Girbés per a fer una editorial. No obstant això, no la férem com el model que estem desenvolupant ara, sinó que crearem una editorial centrada en qüestions econòmiques i d’empresa referides a l’àmbit valencià. El motiu d’aquest plantejament va ser perquè no hi havia quasi literatura empresarial que tractara models d’èxit valencians i en el 2012, quan encara estàvem en mig de la crisi del 2008 i continuavem sense alçar el vol, pensarem que seria bo tractar aquests temes.

A més d’aquestes col·leccions, també compten amb Literatura i Panorama.

Vam traure diversos llibres sobre sistemes empresarials valencians i en el 2016, com estava funcionant, pensarem que podíem anar un pas més enllà. No volíem quedar-nos sols en els llibres d’Economia i Empresa, ens abellia fer alguna cosa i va ser en eixe moment quan ens plantejàrem obrir una nova secció, Literatura, i fer-ho en valencià. Fins a aquell moment, la col·lecció Empresa era en castellà, excepte alguns llibres, però a partir d’ací vam decidir que publicaríem únicament en valencià. Panorama va eixir després i és una col·lecció d’assajos, temes d’actualitat i tot allò que no és literatura narrativa.

Vincle Editorial ja està assentat i funcionant a bon ritme des de fa uns anys, com els ha afectat la situació actual?

Ens ha passat com a totes les editorials del nostre tamany. Ens ha afectat moltíssim. Per regla general, l’eixida principal del llibre valencià en valencià són les presentacions. Venem molt en punt de venda, com són les llibreries, perquè sempre intentem donar suport al comerç local, però amb la venda que fem mitjançant presentacions no aconseguim arribar a tindre renidiblitat. Encara que aquest tema és molt extens, perquè fer llibre en valencià a València no va a fer-te millonari. Hem aconseguit desenvolupar l’editorial i fer molts llançaments perquè nosaltres ens recolzem en l’activitat principal de l’empresa, que és la consultoria de comunicació. I més durant la pandèmia, on s’han eliminat els actes presencials i les vendes han caigut una barbaritat.

Malgrat això, es van poder celebrar els Premis Literaris Teodor Llorente 2020 en ple confinament, on Vincle Editorial va col·laborar en la publicació de les obres.

Sí, els premis es van fer en una videoconferència retrasmesa pel canal de Youtube de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona i es va conectar l’alcalde, la regidora de Cultura i el meu soci per anunciar els noms de les persones guanyadores, pel que també s’uniren tant Jeroni Muñoz com Aina Garcia-Carbó. Deuria haver sigut un acte presencial en el poble amb molta gent, però les cirumstàncies ho han impedit. Aquests llibres han començat a tindre la seua vida i és de veres que en Catalunya ja s’ha presentat presencialment. Va ser al juliol just en el moment on la situació millorava, però dos dies abans de la presentació començà a complicar-se i es van haver d’augmentar les mesures de prevenció, a més que nosaltres no vam poder asistir.

Recentment han publicat el llibre escrit en català La meva cambra més estimada de Lluís del Romero Sánchez-Cutillas, tenen algún projecte més per a aquest últim trimestre?

Hem sigut una de les poques editorials del nostre àmbit i de la nostra mida que sí hem llançat alguna novetat, entre elles La meva cambra mes estimada. Ara anem a traure un parell de llibres més que teniem pensat presentar-los en la Fira del Llibre de novembre, però ja no va a tindre caràcter presencial. En lloc de llançar els 8 llibres que teniem prevists anem a publicar 4, però volem continuar tenint eixa presencia en el mercat.

I algun més relacionat amb l’Escriptora de l’Any 2020?

El llibre que llançarem durant el confinament és la nostra aportació a l’Any Carmelina. Va sorgir d’una conversaamb el nostre amic Lluís del Romero, que estava fent aquest projecte i li animarem a acabar-lo. A més a més, estem barallant la possibilitat de fer algun altre projecte relacionat amb Carmelina Sánchez-Cutillas.


¿Qué opinas?