Patricia Pérez: «Portem treballant quatre anys en la saga de ‘El Valle del Viento’»

L’escriptora anuncia que el quart volum de la saga eixirà a la venda probablement a setembre

Sara Carlos/ València 28.06.2024 | 20:30

Patricia Pérez Cerveró és professora, guia Montessori de Comunitat Infantil, educadora UpToYou, educadora de Disciplina Positiva per a Famílies i Aula per la Positive Discipline Association, a més d’escriptora. Ha escrit llibres de molts tipus: pràctics, infantils, de gènere romàntic i literatura juvenil. A més de les seues novel·les, també ha impulsat projectes solidaris, com 40 vueltas al sol: relatos y mucho amor, o la iniciativa que està realitzant ara: una saga literària enfocada al públic juvenil escrita per ella i quatre escriptores més -Nuria Espert, Marina Arias, Sonia López y Laura Ruiz- titulada El Valle del Viento.

Escriure una saga a deu mans és una tasca complexa, com ha sigut el desenvolupament d’esta?

Portem treballant quatre anys en la saga. Va sorgir a partir d’una idea, uns personatges en comú i una ambientació. A partir d’ací, en juntar-nos la resta d’autores vam posar les idees en comú i començarem a perfilar els personatges i a crear el lloc clau on es podien desenvolupar les històries. D’ací van començar a sorgir les converses de la personalitat dels personatges, van sorgir idees de trama, algunes eren ja definitives i altres van ser el principi de més idees, i entre totes vam anar combinant. Ha sigut molta faena, moltes hores de coordinació, molt de temps, moltes cridades i videotelefonades… Això sí, ha sigut un treball molt gratificant, però també molt complex, perquè has de posar-te al servei de la saga i de les altres companyes, donar el millor de tu mateixa i deixar a un costat els egos d’autor perquè tot avance. Has de treballar-ho molt i és diferent fer-ho individualment, perquè si eres una sola persona ho fas al teu ritme i ja està. La veritat és que és molt complex, però sobretot gratificant.

2. En la novel·la es tracta el tema de l’assetjament escolar, què opines sobre l’actuació dels agents implicats per a frenar este problema quan es dóna esta situació en els centres educatius?

Crec que hi ha centres escolars que si s’estan duent a terme actuacions i protocols que prevenen i actuen enfront de l’assetjament escolar, però hi ha col·legis on, en major o menor mesura, es continuen ignorant situacions que en un primer moment es veuen banals, però en la realitat fan forat. Pense que este és un camí que encara queda per recórrer.

El medi ambient és un tema destacat a El Valle del Viento I, continuarà sent fonamental en les següents històries?

Sí, serà present en tots els llibres. També destaca la seua presència en tots els personatges, ja que té una importància fonamental des del principi fins a l’última pàgina de la saga.

Este primer llibre, El despertar del poder, és una història més coral, s’ha pogut veure en ell algun indici dels poders de tots els protagonistes?

Jo crec que sí, sobretot el de Sara. Jo crec que és el que està més present en el primer llibre. De fet, en algunes escenes es deixa veure ja. No obstant això, pense que el poder que representa i està vinculat a cadascun dels personatges també pot començar a intuir-se. Este primer llibre ha sigut una història més coral en el sentit d’introduir als lectors a la vall, és a dir, en el lloc, en les llegendes de la vall i també en els personatges.

Heu assistit a diverses fires literàries en les quals heu signat exemplars de la saga, com ha sigut la recepció per part del públic?

La veritat és que ha tingut una gran acceptació i no esperàvem per a res que els lectors tan jóvens se sentiren tan entusiasmats quan parlàvem amb ells i interactuem amb ells en les fires. Venien i els comptaves un poc dels personatges: la sensibilitat de Sara, alguna sensació relacionades amb el bullying o característiques dels personatges, com que a Luca li pot agradar la guitarra o a Yago jugar a hoquei, i de seguida se sentien vinculats amb els personatges i es volien llegir la saga de seguida. De fet, algun lector s’ha emportat el primer i el segon llibre i ens ha preguntat quan anàvem a publicar la resta.

Has explorat diversos gèneres, des de la literatura Infantil, Juvenil i Romàntica fins a llibres de cuina, amb quin et sents més còmoda escrivint?

La veritat és que són molt diferents perquè els lectors als que van dirigits són molt distints, però em sent molt còmoda en la literatura Infantil i Romàntica, i amb els personatges d’estos gèneres són els que més empatitze a l’hora d’escriure.

En tres mesos heu publicat tres volums de la saga de El Valle del Viento, en quina data es podrà llegir el següent?

Estan tots els llibres de la saga escrits, però estem ultimant alguns detalls del quart i no sabem si eixirà a principis de juliol o de setembre, encara que el més probable és que isca al setembre.

¿Qué opinas?