José Luis Fernández: «La lectura hauria de ser la gran prioritat en el nostre sistema educatiu»

El tercer llibre de Pinceladas de Harmonía tindrà un capítol dedicat a la música

Sara Carlos/ València 03.07.2021 | 12:30

Autor de Pinceladas de Harmonía.
José Luis Fernández Juan

L’escriptor José Luis Fernández Juan (València, 1966) és llicenciat en Filologia Valenciana i Hispànica i ha dirigit diverses obres de teatre. En 2014 va publicar el seu primer llibre, Pinceladas de Harmonía, que el va portar a experimentar en tota l’amplitud que té el llenguatge. Cinc anys més tard va publicar la segona entrega d’aquest primer volum, Pinceladas de Harmonía.Con, i actualment està preparant el tercer llibre que donarà fi a aquesta trilogia.

Pinceladas de Harmonía.Con conté les històries de com els seus personatges van aconseguir l’èxit en la seua professió, s’ha basat en alguna experiència real?

Harmonienses com Druso, Bebo, Jendelyn, Cloe, Godofredo o Guido han aconseguit reconeixement i prestigi en la seua professió sent proactius. Han invertit temps i afany en optimitzar les seues competències i així poder aconseguir tindre èxit en els seus respectius laburos. Ningú els ha regalat res, Exactament igual que quantitats ingents de professionals de la nostra societat que comparteixen el seu estil. En aquest sentit la realitat i la ficció van de la mà. Entenen que els obstacles signifiquen oportunitats; i sense por del fracàs s’han llançat amb passió a pels seus objectius. En l’era digital del nostre segle XXI el treball col·laboratiu és indispensable, de manera que els personatges s’han recolzat entre ells per aconseguir les seues metes.

En alguna ocasió ha manifestat que l’apassiona la música i que aquest llibre l’ha concebut com una composició, per què no es tracta aquest art en cap capítol?

En Harmonia tenim un conjunt musical denominat «El·lipse de vidre» integrat per Brito Ponce com baterista, Evelyno Gradolid com multiinstrumentista, Nano Nevárez com a baixista i Gualberto Grancha com a teclista. En el tercer llibre d’aquesta trilogia apareixerà un capítol dedicat exclusivament a ells. Més enllà d’aquesta filtració puntual, la musicalitat és un dels trets capitals de Pinzellades de Harmonía.Con, perquè el lector pot escoltar la sonoritat del llibre a través d’un llenguatge simfònic que el porta a sentir nous mons. Aquesta musicalitat és una via de coneixement sensorial que transcendeix als vocables.

La creativitat està patent al llarg de tot el llibre de diferents formes: a la cuina, en la pintura… En la seua opinió, quin valor té aquesta qualitat en la societat?

Els habitants d’Harmonia li donen una mínima expressió al raonament unidireccional que porta la societat del consumisme. Directament no la valoren. Per això són creatius. Els harmonienses són extraordinàriament curiosos quan realitzen qualsevol tasca. Des d’aquesta curiositat arriba l’entusiasme; i des de l’entusiasme, la creativitat. A Lisardo, Lucía, Paladí, Claudi, Aridany o Gascón els agrada experimentar, errar i aprendre per ells mateixos. Com tenen iniciativa pròpia, els desagrada aquesta imposició de pensaments, tan habitual en la nostra societat, que exigeix ​​com s’ha d’actuar correctament. Ells defensen el punt de vista discrepant: cadascú té el seu i tots són vàlids mentre hi haja respecte i empatia. La intel·ligència social ha de prevaler en les relacions de comunitat. La societat de Harmonia la constitueix gent oberta de ment i actes.

Què opina sobre l’espai que atorga el sistema educatiu actual a la lectura?

La lectura hauria de ser la gran prioritat en el nostre sistema educatiu. En la societat d’ Harmonia ho és. Allà es fomenta la lectura a casa, a la ludoteca, al col·legi i a la Universitat. Tot i que els personatges de Novenio, el líric prolífic, i Daristóbulo, el cotitzadíssim contacontes, destaquen més en aquest àmbit com a referents inspiradors des de les seues professions, qualsevol harmoniense ha llegit llibres com A lápiz de Julia Derqui, L’Odissea d’Homer, El encantamiento de Caissa de Fer Ortega, Malandrón de Miquel Àngel Astúries, entre d’altres. La lectura desenvolupa el pensament cognitiu, activa el cervell i incrementa l’amplitud comprensiva. Cal fomentar la lectura per poder desenvolupar la capacitat crítica, analítica i reflexiva. Com més llegim més competència lingüística tindrem; i per tant, més capacitat atenció, concentració i comprensió. Falta ens fan per enfrontar-nos a l’angoixa diària que ens generen les xarxes socials i els jocs digitals tòxics i addictius (online i offline).

La prioritat en l’assignatura de Llengua hauria de ser l’excel·lent desenvolupament de l’expressió i comprensió escrita i oral. I aquestes virtuts sorgixen principalment a partir de la lectura de llibres. No obstant això, el sistema actual educatiu, a l’assignatura de Llengua sembla que anteposa les anàlisis sintàctics, morfològics o de formació de paraules a la lectura de llibres. Sens dubte, no li arriba aigua al tanc.

La publicació del seu llibre ha precedit a una època complexa, aquesta situació ha influït en l’acceptació del públic?

Vivim en una època narcisista i insolidària. I gran part d’aquesta situació la té el sector polític (elegit per nosaltres, ull!). Els polítics actuals, que en teoria han de mirar pel bé comú resolent conflictes i donant solucions, es perden en puerils guerres partidistes que generen tensió, violència, por, odi, intolerància i crispació. Aquestes conductes irremissiblement s’expandeixen a l’àmbit social. Ells que haurien de donar exemple d’intel·ligència i seny fomenten tot el contrari. El cansament de la població és força significatiu. I per ací arriba l’acceptació… Davant d’aquesta societat polaritzada sorgeix una alternativa evasiva: el col·lectiu d’Harmonia. Harmonia és una societat on els seus habitants coexisteixen en concòrdia. Els harmonienses tenen els seus conflictes, però els resolen acceptant les diferències i cooperant junts en favor de la pau i la justícia.

La gent compra Pinceladas de Harmonía.Con perquè els agrada divertir-se llegint i això constata que aquesta és la societat en la qual li agradaria viure. Assumim que sempre hi haurà obstacles, però amb voluntat política es poden resoldre. Confie que algun dirigent actual llegisca Pinceladas de Harmonía.Con, assimile els seus ensenyaments, aprenga d’un projecte de desenvolupament de vida sostenible… i l’aplique a la població.

Ha comentat que segurament escriurà un tercer llibre de Pinceladas de Harmonía, què els espera als personatges d’aquest món utòpic en la pròxima entrega?

Podria avançar-te algunes idees que campen pel territori del somni. Per exemple, Lontario exerceix de gestor financier i ven ganyotes, gestos, escarafalls, senyals i gestos de complicitat que acaben expirant per l’atmosfera que envolta la Terra; un vestit de Fidriana passa un mal glop i la cervesa es beu una jaqueta per combinar millor i Prisciliano es beu una tònica i es fa ballarí de ballet per tonificar.


¿Qué opinas?