Sentim les llibreries, una iniciativa centrada en els comerços locals que arriba per… Quedar-se?

La iniciativa va començar el 13 de maig i quasi ha arribat a les 1500 inscripcions

Sara Carlos/València 28.05.2020 | 12:00

Cartell
El cartell de la iniciativa està dissenyat per la il·lustradora Sara Luz. Sentim les llibreries

Un amic invisible que et regala un llibre comprat a un establiment local és la premissa amb la qual va sorgir Sentim les llibreries, una iniciativa impulsada per la gestora cultural i escriptora María Bastarós. «La idea és que s’acabe establint com una data anual que supose per a les llibreries un altre moment de alleujament econòmic com és la Fira del Llibre o Nadal», anuncia la també historiadora.

Maria Bastarós indica que els agradaria consolidar Sentim els llibreries en una data «el més separada possible d’aquestes dues perquè es convertisca en un moment on les llibreries reben una empenta tots els anys».

Instruccions de Sentim les llibreries
Instruccions per participar en la iniciativa. Sentim les llibreries

El projecte, que finalitzarà el proper 15 de juny, va començar a gestar-se en un grup de WhatsApp que es va crear amb la finalitat d’idear una iniciativa que combatira la pandèmia, la qual també ha afectat les xicotetes llibreries.

«A la fi, és una translació d’alguna cosa que faig jo amb les meues amigues per Nadal», explica la gestora cultural, que va elaborar un document on explicava aquesta activitat i va compartir amb els seus companys, als quals els va agradar i es van disposar a plasmar-la a gran escala .

De manera que van crear equips de premsa, gestió i traducció en pocs dies i ara han afegit la col·laboració d’«una informàtica de confiança» a qui li consulten els dubtes que sorgeixen, perquè «han anat eixint alguns incendis» que han hagut d’apagar d’improvís.

«Tot és altruista, ja que cap de les persones que estem involucrades no ens portem res», assegura l’escriptora, que si finalment s’assenta la iniciativa, explica, buscarien alguna manera de pagar a les persones que dediquen tantes hores al projecte.

Els negocis que participen en Sentim les llibreries han reobert les seues portes. Sara Carlos

Els comerços que participen en aquesta iniciativa són la llibreria United Minds, especialitzada en escriptors africans; Bartleby, que uneix llibres i vi; Somnis de Paper, situada a Benetússer; Berlín, dedicada a la narrativa contemporània i el llibre infantil; Imperio, que organitza esdeveniments culturals; Gaia, establerta a Benimaclet des de 1994; La Repartidora, especialitzada en pensament crític; Ramón Llull, que porta a terme activitats culturals; La Batisfera, que ven llibres nous i de segona mà; La Primera, que també organitza tallers; La Rossa, especialitzada en escriptores; Leolo, dedicada als més menuts; Primado, situada a l’avinguda que li dóna nom; Railowsky, que a més d’un fons general de llibres compta amb volumns de formació universitària, i Bangarang, especialitzada en còmic i il·lustració.

La poetessa Mamen Monsoriu va decidir obrir una llibreria on celebrar també activitats culturals a la fi de 2019. «El colp ha sigut molt dur i costarà recuperar-se», manifesta la propietària de Imperio de Libros, que es va unir a la iniciativa arran de l’escriptora Paola Muñoz, que li va comentar i, encara que al principi Monsoriu es mostrava reticent a participar en més iniciatives per falta de temps, finalment va acceptar.

L’escriptora afirma: «Quan vaig veure la iniciativa no pensava que anava a ser tan bonica, però em va captivar». Així mateix manifesta que a València, la societat està molt conscienciada amb la cultura i els comerços xicotets, de manera que tenen «molta sort».

El formulari

Quan l’usuari accedeix a la pàgina web es troba amb el formulari, en el qual en primera instància ha d’utilitzar un pseudònim per garantir que ningú puga conéixer les seues dades reals. A continuació, ha d’introduir una adreça de correu electrònic perquè siga utilitzada «en cas de necessitat per part de l’organització» i, a la tercera pantalla, introduir l’edat. Finalment, ha d’omplir unes línies sobre els temes que més li interessen i triar la llibreria on vol rebre el llibre sorpresa, on també encarregarà el regal per al seu respectiu amic invisible.

La inauguració de la llibreria «va tindre una acollida impressionant», recorda Monsoriu, i després de tornar a obrir les portes al públic, l’escriptora es mostra agraïda que les persones estiguen bolcant-se i intentant ajudar a superar aquesta situació, ja que el primer any l’ha de dedicar a cobrir despeses i «quan encara estava en aquest procés ha passat açò».

«Entra menys gent, però la gent que entra compra, que això és una cosa que no passava, abans les persones entraven a mirar i ara el públic és més efectiu, per dir-ho d’alguna manera», explica Mamen Monsoriu.

Fins ara porten quasi1500 inscripcions des del passat 13 de maig, que van llançar la iniciativa. «Jo sí que esperava que tinguera èxit, però no podia avançar un nombre, perquè no sabia com d’ample era el target», indica Bastarós, que afegeix: «Hem hagut de posar un límit de participants, perquè al ser una experiència pilot , més de 2000 inscripcions és una cosa que no volem gestionar».

Sentim les llibreries està a punt de finalitzar la seua primera edició, en la qual s’han bolcat escriptors, llibreries, il·lustradors… I ara, queda deliberar si finalment continuaran la iniciativa per consolidar-la com a cita literària ineludible.


One Comment on “Sentim les llibreries, una iniciativa centrada en els comerços locals que arriba per… Quedar-se?”

¿Qué opinas?