#LeoAutorasOct amb un toc valencià

Sara Carlos/ Comunitat Valenciana  25.10.2020 | 12:15

La iniciativa s’ha consolidat després de quatre anys en funcionament
Hashtag #LeoAutorasOct.
Hashtag de la iniciativa que impulsa a la lectura d”obres escrites per dones. Isa J. González

Octubre, un mes de canvis meteorològics, on cada dia cal replantejar-se si escollir una samarreta o un jersei. No obstant això, els lectors que se sumen al moviment #LeoAutorasOct, que va començar el 2016, tenen molt clar què llegir durant aquests 31 dies.

La iniciativa va ser impulsada per 6 blogers que van sentir que no es llegien tants llibres escrits per dones i eixe mateix any es va celebrar el primer Dia de les Escriptores, promogut per la Biblioteca Nacional d’Espanya amb el suport de l’Associació Clásicas y Modernas i la Federación Española de Mujeres Directivas, Ejecutivas, Profesionales y Empresarias (FEDEPE), que es commemora el dilluns més proper al 15 d’octubre.

L’escriptora i dissenyadora gràfica Laura Soriano, que va ser una de les promotores de #LeoAutorasOct, manifesta: «Algunes de nosaltres estàvem fent una marató de lectura a finals d’agost i vam comentar que era veritat que llegíem molt, però que llegíem poques dones».

Això els va portar a pensar a crear un repte literari «en què es llegiren només dones». Va sorgir com un projecte intern d’aquestes bloguers, entre les quals es troba la valenciana Carla Bataller, que és traductora i editora de Crononauta.

  • Recomendación de Rosa Moreno.
  • Recomendación de Laura Tárraga.
  • Recomendación de Carla Bataller.
  • Recomendación de Ana Calatayud.
  • Recomendación de Yaiza.

Recomanacions de la comunitat literària valenciana per al mes de les autores. Twitter

Així, any rere any, #LeoAutorasOct s’assenta encara més. «Després del primer octubre seguirem pensant durant l’any en repetir l’experiència», explica Laura Soriano, i afegeix: «A l’any següent només vam haver de dir que arribava el mes de llegir autores perquè la gent començara a fer llistes de recomanacions».

D’aquesta manera, escriptors com Manuel Ortiz, Sara Barber i Natalia Sánchez s’han sumat a aquest moviment convertint-se en una font de recomanacions per a #LeoAutorasOct.

  • Recomendación de Manuel Ortiz.
  • Recomendación de Sara Alonso Barber.
  • Recomendación de Natalia Sánchez Diana.

Algunes de les recomanacions de Manuel Ortiz, Sara Barber y Natalia Sánchez Diana. Instagram y Twitter

Actualment, la iniciativa compta amb una pàgina web on recull una guia perquè els interessats en participar sàpiguen en què consisteix, encara que no s’han establert «unes regles estrictes, sinó que cadascú ho pot fer com vullga», explica Soriano.

Així mateix, en 2019 van crear un bingo literari i aquest any han decidit repetir, perquè «és una manera d’impulsar a que la gent ixca de la seua zona de confort i a triar autores que pot ser que en un primer moment no tingueren en ment».

#LeoAutorasOct s’ha consolidat després de quatre anys en funcionament com una cita ineludible per a aquells que volen augmentar les seues prestatgeries de llibres escrits per dones, a la qual els valencians relacionats amb el món literari s’han unit.


¿Qué opinas?