Un viatge al passat pel Museu de la Impremta i Arts Gràfiques del Puig

Un facsímil de Tirant lo Blanch formarà part de l’exposició

Sara Carlos/ El Puig de Santa Maria 23.04.2022 | 12:23

Vídeo del Museu de la Impremta i Arts Gràfiques de El Puig. Sara Carlos

El 23 d’abril és un dia molt assenyalat per als amants de la literatura, molts estan disposats a augmentar la llista de llibres pendents per llegir, mentre que altres opten per un pla diferent i decideixen visitar el Museu de la Impremta i Arts Gràfiques de El Puig.

Aquesta joia està situada a l’interior del Reial Monestir de Santa Maria de dit municipi. Fins al segle XV, en aquests edificis religiosos era on els monjos copiaven manuscrits a l’scriptorium fins a l’aparició de la impremta.

En ell es troba una mostra de l’evolució d’aquest invent des dels seus orígens fins a l’actualitat i constitueix el museu dedicat a la impremta més important d’Espanya i el segon d’Europa, darrere només del Museu de Gutenberg de Magúncia (Alemanya).

“Des de la inauguració, el Museu ha dinamitzat el turisme del Puig de Santa Maria donant a conéixer dades tan rellevants com que València va ser el bressol de la impremta a Espanya”, explica la historiadora de l’Art i Mediadora Cultural del Museu, Beatriz Medina, i afegeix que una altre moment important va ocórrer el 1474, quan al Cap i Casal es va imprimir “el primer llibre literari del nostre país, Les trobes a lahors de la Verge Maria”, concretament al taller de Lambert Palmart ubicat al carrer Portal de la Valldigna, al barri del Carme.

A més, la col·lecció del Museu augmentarà prompte amb el facsímil de Tirant lo Blanch, de Joanot Martorell, publicat el 1490, que serà oficialment presentat el proper 16 d’octubre, Dia de la Impremta, segons ha declarat Medina.

El Museu va obrir les portes per primera vegada el 1987 amb titularitat privada i unes dimensions menors, fins al 2008, quan es va inaugurar com a propietat de la Generalitat Valenciana.

Les xifres recollides des que es va convertir en propietat pública mostren que el nombre de visites ha augmentat any rere any, amb alguns lleugers descensos, fins al 2019, on el període pròsper que va experimentar el Museu es va parar amb l’arribada de la pandèmia. Tot i això, el primer trimestre d’aquest any apunta resultats òptims.

Taula de las xifres registrades pel Museu. Beatriz Medina

Així, les persones que han recorregut aquest racó literari han pogut observar meravelles com la rèplica d’una premsa de fusta similar a la que van utilitzar Gutenberg i Jacob Vizlant al XV.

“Durant diversos segles, el sistema d’impressió varia molt poc, de manera que la mecanització més avançada no irromp fins a principis del XIX”, manifesta Medina. Això es pot observar a “màquines del tipus boston, minerva, plana o linotípia”, així com als motles de tipografia amb caixetins, per exemple.

Una altra de les meravelles que amaga el Museu és el facsímil de Libro de los juegos de ajedrez, dados y tablas del rei Alfons X el Savi, on es recullen les regles d’aquest joc. Per això, el monarca va constituir un equip d’experts format per cristians, musulmans i jueus per acordar les normes dels escacs, ja que abans de la publicació d’aquest llibre, cadascun jugava d’una manera.

“És un exemplar especial perquè és un facsímil realitzat en pergamí natural, una cosa molt exclusiva i que ja no es realitza en quasi cap lloc, cosa que ho fa una còpia exacta de l’original”, testifica la Mediadora Cultural del Museu. Aquest volum va ser donat pels propietaris de l’empresa Scriptorum de Godella el 2015 i és l’exemplar número VI de 390.

La impremta va representar un gran avenç no només per la difusió que va atorgar a la literatura, sinó també per la transformació que va suposar a la societat. D’aquesta manera, el Museu de la Impremta i Arts Gràfiques del Puig de Santa Maria constitueix una de les parades obligatòries per a tots aquells a qui fascina la literatura.

¿Qué opinas?