María Leiva: «En 3 directes estarà present i donant suport un autor de nom ja conegut»

L’escriptora ha impulsat la Feria del Libro Online 2020, que tornarà en octubre

Sara Carlos / Elx | 2020.05.26 16:00

María Leiva
María Leiva, impulsora de la Feria del Libro Online 2020. María Leiva


Maria Leiva va nàixer a Elx el 1993 i des d’aleshores ha participat en diversos concursos de relats, a la plataforma Wattpad i ha escrit algunes novel·les que no s’han publicat. No obstant això, el seu primer llibre va arribar al públic en 2018, amb el títol Las sombras que habito, i ara ha posat a la venda la continuació d’aquesta història amb un segon volum, Saliendo de las sombras. Però la capitana de la literatura, que és així com l’anomenen els seus companys a les xarxes socials, impulsa a altres escriptors novells a donar-se a conéixer, amb iniciatives com la Feria del Libro Online 2020, un esdeveniment literari adaptat als temps actuals.

Com va sorgir la idea de dur a terme la Feria del Libro Online 2020?

Va ser curiós, perquè tots els escriptors estàvem en un moment molt complicat per la pandèmia, que va provocar la cancel·lació de Sant Jordi, la Feria de Madrid… De fet, el dia anterior a la declaració de l’estat d’alarma vaig rebre la caixa amb els exemplars de la meua segona novel·la i no he pogut vendre’ls. Així que com estàvem tots molt deprimits, se’m va encendre una bombeta al cap i em vaig decidir a organitzar una fira del llibre en línia utilitzant les xarxes socials, comptant amb un grup d’amics escriptors i altres amb els que encara no havia contactat. Debatirem idees i finalment vam optar per organitzar cada dia un gènere literari, ja que hi havia diversos autors que es podien agrupar per temàtica. També pensem en fer directes a les xarxes socials, perquè els escriptors parlaren de les seues novel·les, trajectòries, si volen publicar per Amazon o editorial… I l’experiència va ser bona, a l’igual que l’acollida que va rebre i, tenint en compte que no podíem eixir de casa, va servir perquè ens mobilitzarem i ens entretenirem.

Va començar a organitzar la Feria del Libro Online 2020 uns dies abans que començara, va tindre temps suficient per dur a terme tot el que volia?

Més o menys, perquè va ser un poc caòtic. La idea se’m va acudir el 15 d’abril i vaig contactar amb la meua amiga Marta Sebastián, que també és escriptora, li vaig comentar la iniciativa i li vaig suggerir que s’encarregara de les xarxes socials i la coordinació dels grups per ajudar-me, la qual cosa va acceptar encantada. A més, un altre amic que també escriu va oferir el seu canal de YouTube per fer els directes i a partir d’ací ens vam anar coordinant. Hi va haver molta gent que es va quedar fora, perquè en cada trobada érem entre 5 i 6 persones, de manera que no podíem afegir més, ja que sinó era un caos. També van haver gèneres que no vam comentar perquè portàvem 9 dies de molt d’esforç, que van funcionar molt bé tenint en compte la poca organització, però principalment perquè la gent va tindre molta paciència i es van oferir a col·laborar.

Ha manifestat que no s’esperava l’èxit que ha tingut el projecte, quines expectatives té de la Feria d’octubre?

Volem que arribe a més lectors, perquè està molt bé tindre el grup d’escriptors i interactuar entre nosaltres, però ens agradaria que els lectors tinguen l’opció d’acostar-se a nosaltres i coneguen a nous autors. A més, tenim l’aspecte positiu de fer activitats tot i que cadascun estiguem en una ciutat, que puguem unir-nos, passar-ho bé i seguir mostrant el nostre treball malgrat les circumstàncies. En 3 directes estarà present i donant suport un autor de nom ja conegut, que serà el més destacat de la fira que celebrarem en octubre, perquè encara que aquesta iniciativa siga per a escriptors novells, crida molt l’atenció i és un suport molt gran que un autor que ja té més de 5 edicions estiga darrere de tot això. Per tant, esperem que la comunitat literària cresca, sobretot a Twitter.

La Feria del Libro Online estava distribuïda en gèneres literaris per dies i va anunciar que aquests s’ampliarien, quines noves temàtiques inclourà la Feria a l’octubre?

Tenim pensat incloure poesia, contes infantils, històrica i teatre, perquè hi havia autors que ens van comunicar que ells escrivien assajos de teatre i com no ens va donar temps a tractar-los, volem que tinguen cabuda en la propera fira. També separarem romàntica i eròtica, vam tractar molt poc aquests àmbits i no vam poder aprofundir. Sobretot volem fer més extensa l’eròtica perquè hi ha autors que estan infravalorats i són molt criticats, per la qual cosa volem donar-los aquest espai. Si tot va bé, potser organitzem alguns gèneres més, però de moment seran els que ja hem parlat a la Feria d’abril i els que he comentat ara.

Ja saben les dates en què se celebrarà la Feria d’octubre?

Sí, de fet volem estar segurs que no coincidisca amb un altre esdeveniment, perquè la Feria de Madrid encara no ha concretat res i no sabem si es va a solapar. En el cas que confirmen la data, posem que entre el 12 i 18 d’aquest mes, hauríem de moure un poc els dies de la Feria Online perquè altres autors i jo estarem signant a les casetes, de manera que no podrem estar completament concentrats en l’organització de la nostra iniciativa. Així que la tenim més o menys organitzada per aquestes dates, i si la Feria de Madrid se celebra, tot i que es reduirà prou el nombre de casetes i els autors que acudisquen, almenys, tindrem un al·licient més per motivar-nos i veure com funciona.

Ha anunciat l’obertura d’un blog de Hablando de Libros, les xarxes socials del qual han sigut vitals per a la difusió de la Feria del Libro Online 2020, quan serà?

Sí, de fet, com ens vam quedar amb ganes de més, ja que l’últim dia de la Feria notàvem que ens faltava alguna cosa, pensarem fer una altra més gran, amb més dies i preparació. Així que, com el meu cap no deixa de maquinar coses (rialles), se’m va acudir crear un blog on cada autor tinga el seu perfil, biografia, xarxes socials i enllaços de compra als seus llibres perquè durant o després dels directes, on es realitzaran xarrades i entrevistes, els usuaris puguen adquirir-los, ja que alguns d’ells viuen en altres ciutats o fora d’Espanya. Aquesta idea va sorgir perquè, encara que jo ara estiga tenint bona sort com a escriptora, tots vam començar en un punt on no ens coneix ningú i que necessitem tindre veu perquè se’ns llija. Per a això, és necessari tenir un grup de companys.

A més, ha comentat que té pensat iniciar un podcast de Hablando de Libros, quins altres projectes està planejant?

Uns companys, entre els quals es troba Marta Sebastià, i jo, volem fer un podcast sobre temes literaris i, si el meu cap m’ho permet (rialles), vull acabar dues antologies de relats en les quals estic treballant, on participen també dos autors. A més, estic escrivint una trilogia policíaca gràcies a aquestes persones i la inspiració que em donen perquè per molt que es diga que la pandèmia ha sigut un colp dur, que així ha sigut, el que tots estiguem tancats a casa és el que realment m’està donant tant de temps per conéixer a la majoria dels meus companys i deixar-me portar amb la seua experiència en certs gèneres.


¿Qué opinas?