Punt i apart per al sector editorial

La tenda en línia que va iniciar Malian Editora a l’abril tancarà pròximamente

Sara Carlos/Comunitat Valenciana 4.06.2020 | 18:30

Llibres
El sector del llibre torna a reprendre la seua activitat després de la pandèmia. Sara Carlos

Les editorials tancades, les persianes de les llibreries baixades i els escriptors confinats a les seues cases, alguns creant noves històries i altres intentant superar el bloqueig que pateixen aquests dies.

«Parada total», defineix l’editor Antonio Gallego de la torrentina Malian Editora sobre la situació que ha viscut l’entitat durant la quarantena.

Lulo, el monstruo de los eructos «es va quedar dins de la impremta», explica Gallego, perquè el dia que anava a enviar-se al magatzem de l’editorial va començar el confinament i ja no va arribar fins que es va iniciar la fase 1.

Malgrat Malian Editora ha llançat ara aquest llibre, encara té dos àlbums il·lustrats pendents, que estaran a la venda a finals d’any, perquè han hagut de posposar-se.

Malian Editora ha extés el calendari de publicacions previst fins l’estiu de 2021

«Portarem un poc de retard fins a l’estiu de 2021 de projectes signats, però hem parlat amb els autors i tot el món ho entén, perquè no es poden fer apostes arriscades ara», afirma Gallego.

A finals d’abril van decidir inaugurar la seua pròpia tenda en línia, que té previst «desaparèixer en un o dos mesos», indica Antonio Gallego, que és un dels socis de l’empresa.

Llibres
Les llibreries han reobert les seues portes adaptant els seus comerços a les noves mesures. Sara Carlos

El motiu que els va portar a implantar-la va ser que «era un moment on tot estava en línia», i, sobre la raó per la qual volen suprimir-la, l’editor assenyala: «Èticament no ens sembla que és convenient, perquè les llibreries estan per a alguna cosa» .

Després d’adequar l’establiment a les mesures de seguretat com la desinfecció de l’espai, la instal·lació d’una pantalla protectora i l’ús de gel hidroalcohòlic, Librería 80 Mundos ha tornat a obrir al públic, el qual està adquirint sobretot obres d’«editorials independents» .

«La gent està reaccionant superbé», observa Sara J. Trigueros, una de les seues propietàries, i manifesta: «És com si tot el món s’haguera bolcat més del normal en el xicotet comerç».

Així mateix, la llibreria ha emés un directe juntament amb l’editorial Fuera de Ruta, situada a Benetússer, a Instagram aquest dijous a les 18:00 hores per «crear un poc de comunitat més propera», ja que les obres dels autors i empreses de la Comunitat Valenciana no s’estan adquirint «especialment».

Sara Alonso
L’escriptora Sara Alonso publica el seu primer llibre amb una editorial castellonenca. Sara Alonso

L’escriptora valenciana Sara Alonso està a punt de veure publicat el seu primer llibre. L’autora, que per a aquesta primera novel·la ha comptat amb l’editorial castellonenca Acen, considera: «Preferisc mantindre els peus a terra».

Així i tot, Alonso té les seues expectatives respecte a aquesta experiència, de manera que afegeix: «M’agradaria que arribara a molta gent i que les persones que el llegisquen gaudisquen tant com he fet jo en escriure’l».

Encara que es va haver de paralitzar el procés d’edició de la seua obra, El mal que habita entre nosotros, Sara Alonso confirma que està maquetant-se i que «molt prompte» veurà la llum.

«Es farà una presentació online», anuncia l’escriptora, perquè a causa de la situació «és inviable una reunió» presencial on donar a conèixer el seu llibre.

Sara Alonso explica: «Estic preparant un projecte on la música té molt a veure i he escrit també alguns relats més curtets». El primer treball té una major extensió i «encara cal corregir-lo i polir-ho», però l’escriptora prefereix centrar-se en El mal que habita entre nosotros i més endavant decidir si vol editar aquest segon, «però sense presses», indica.

L’activitat del sector del llibre s’ha reprès poc a poc, adaptant-se a les noves circumstàncies, però amb projectes que estan ultimant-se per arribar als lectors després d’aquesta difícil etapa.


¿Qué opinas?