Les editorials valencianes potencien les seues competències internacionals a Eslovènia a través de LIT-UP

Cinc editorials valencianes participen en la trobada especialitzada en divulgació acadèmica i lectura infantil i juvenil

Representants de les editorials valencianes en el Meeting in Ljubljana. AEPV

Sara Carlos/ Liubliana 24.04.2024 | 13:00

Diferents membres del projecte LIT-UP, una iniciativa per capacitar les editorials europees que publiquen en llengües minoritàries en el mercat internacional, participen des del passat dissabte, i fins avui, 24 d’abril, en el Meeting in Ljubljana, l’encontre professional organitzat per l’editorial Malinc a la capital d’Eslovènia.

La trobada, especialitzada en la divulgació acadèmica i la lectura infantil i juvenil (LIJ), ha comptat amb cinc editorials valencianes: Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I de Castelló, Publicacions de la Universitat Politècnica de València, Publicacions Universitat de València (PUV), Andana Editorial i Balandra Edicions. A elles s’ha sumat la presència de les seues col·legues internacionals provinents d’Eslovènia, Sèrbia o Itàlia.

La jornada del dilluns es va iniciar amb una cartografia del sector editorial eslové i una exposició de les polítiques públiques actives de suport al sector del llibre al país centreeuropeu. D’altra banda, entre les accions proposades al programa, va destacar la ponència impartida per Mihael Kovač al voltant del Manifest de Ljubljana, un document publicat el passat mes d’octubre que remarca la importància de la lectura com a instrument imprescindible per a la formació del judici crític propi.

Durant la vesprada, van tindre lloc les reunions B2B entre les editorials internacionals participants i les editorials valencianes. En este espai, què és clau per a la compravenda de drets de traducció i d’edició, les editorials universitàries valencianes van desenvolupar un rellevant paper a través de les seues trobades amb editorials eslovenes dedicades a les humanitats i altres matèries acadèmiques.

El dimarts es va dur a terme una taula redona que va comptar amb la participació de la presidenta de l’AEPV, Àfrica Ramírez; Lander Majuelo, Anita Molino i Reme Pérez García al voltant de la relació de l’edició independent, el sistema bibliotecari i la lectura pública. 

LIT-UP és un projecte de tres anys finançat pel programa ‘Europa Creativa’ de la Unió Europea encapçalat per l’Associació d’Editorials del PV (AEPV). El seu objectiu és capacitar a les editorials i autores que treballen amb llengües menys utilitzades i establir estratègies per a competir internacionalment.

¿Qué opinas?