La lectura i la tornada a l’escola

Les iniciatives literàries se fomenten sobre tot des de les aules

Sara Carlos/ Comunitat Valenciana 13.09.2020 | 14:30

Libros de autoras valencianas.
Prestatgeria amb llibres d’autores valencianes. Sara Carlos

Motxilles preparades, esmorzars i, enguany, també la mascareta. L’inici de curs està sent tot un repte per a alumnes, professors i tota la comunitat educativa en general, que estan enfrontant-se a una realitat que no s’ensenya a la universitat.

«Estem prevalent la seguretat sobre els continguts i aprenentatges acadèmics tenint en compte que hem de preservar sobretot la salut», indica el tutor de cinqué de primària de l’escola Cronista Chabret de Sagunt, Salvador Pascual, que defineix d’«atípic» aquest retorn a l’activitat docent.

El mestre manifesta que les famílies estan conscienciant els estudiants i ells estan responent bé a les mesures establertes, tot i que destaca certes «incoherències entre alumnes», ja que estan en diferents aules en grups tancats i «comparteixen vivències fora de centre, ja siga en clubs esportius, al parc o fins i tot en la mateixa família si són germans ». Però incideix que aquest «caos» passarà quan es normalitze la situació.

La professora de Llengua Castellana de l’institut Jaume I de Sagunt, Ana Belmonte, indica: «Aquest començament de curs està resultant complicat». La docent explica que l’alumnat està repartit en diferents franges horàries i els estudiants de tercer i quart de secundària van tres dies per setmana a classe presencialment i la resta online.

«Sempre pretenem fomentar la lectura, però malauradament, l’alumnat no acaba de trobar el gust per ella», comparteix Belmonte, que assenyala que els estudiants decideixen llegir llibres voluntaris només si pugen nota.

Les biblioteques escolars

«La biblioteca com la coneixíem fins aquest curs no s’ha pogut materialitzar», expressa Pascual. No es pot accedir-hi, però sí agafar llibres prestats, tot i que el procés «no serà tan àgil com en cursos anteriors», ja que els exemplars hauran d’estar 5 dies en quarantena quan els estudiants els tornen.

La dificultat d’aquest mètode també resideix que han de «disposar de bastants més llibres perquè quan els alumnes els deixen puguen portar un altre en aquest instant». No obstant això, el mestre incideix que les TIC els ajuden en aquest aspecte, com en el projecte de la «biblioteca d’aula».

En el cas de l’IES Jaume I, la professora Ana Belmonte, que al seu torn també és la responsable de la biblioteca, explica: «La biblioteca només està oberta dos dies per setmana a l’hora de pati per a préstecs i devolucions». A més, els volums estaran 3 dies aïllats abans de reposar-los com a mesura de prevenció.

El foment de la lectura en l’aula

Entre les iniciatives que porta a terme el departament de Llengua castellana de centre de secundària es troben les rutes literàries, com la que Ana Belmonte i la seua companya van organitzar l’any passat amb motiu del llibre Clara en la oscuridad de l’autor valencià Julio Ramón Barat.

També programen trobades amb escriptors, sobre els quals la professora ressalta: «Accedir als autors per part de Ministeri és pràcticament impossible». Però afegeix: «Des del nostre departament tractem de trobar la manera de realitzar aquesta activitat contactant amb les editorials o directament amb els escriptors».

Salvador Pascual destaca els programes d’animació lectora del tercer cicle -cinqué i sisé de primària- com la «biblioteca d’aula».

Aquesta proposta consisteix en què els joves accedeixen a una biblioteca electrònica on poden consultar o descarregar els exemplars i, una vegada han realitzat la seua lectura, escriuen una ressenya que entreguen de manera presencial o electrònica als seus mestres.

«De moment, els estudiants estan mostrant interés i d’ací endavant veurem com resulta», assenyala Pascual sobre aquest nou projecte que han implantat, perquè espera que funcione i que, malgrat les dificultats del nou context, els alumnes «puguen evolucionar en la lectura tan necessària i primordial en la comprensió, ortografia, expressió i en tot el que això comporta», conclou.

Les circumstàncies han canviat, però la lectura roman present en l’aprenentatge dels més joves on les noves tecnologies assumeixen un paper fonamental.


¿Qué opinas?