Lektu, una finestra de venda de contingut digital

 La plataforma conté llibres físics, ebooks, audiollibres i jocs de taula
Lektu té un catàleg ampli.
Lektu té una diversitat de productes en la seua plataforma. Sara Carlos

El confinament a Espanya ha avivat la lectura en la societat, com ha experimentat la plataforma de venda de contingut digital Lektu. «Durant la quarantena hem multiplicat per huit el nombre de descàrregues i visites», ha manifestat el CEO de Lektu, David Fernández, i ha concretat: «Ens està portant entre 400 i 500 registres i milers de descàrregues al dia».

Fernández dirigix Lektu, que es va fundar en 2014 amb un catàleg d’uns 400 llibres arran que l’editor de Juego de Tronos a Espanya, Alejo Cuervo, volia muntar una plataforma pròpia per a vendre ell mateix aquests llibres en format digital amb la particularitat que les obres no tingueren protecció anticòpia, coneguda com DRM, mesura que impossibilita la lliure circulació dels llibres.

L’oferta de la plataforma no ha deixat de créixer des d’aleshores fins a aconseguir els 8.591 títols amb els que compta actualment.

«En el món de l’autoedició, és a dir, dels autors que es publiquen a ells mateixos, hi ha molts buits i fins que no deixarem entrar a aquests escriptors que pugen només un producte, no començarem a créixer», ha explicat Fernández, que considera que els inicis de Lektu es van desenvolupar «molt a poc a poc», ja que al principi comptaven amb poques editorials.

Lektu va començar amb un catàleg de 400 llibres i ha arribat als 8.591 títols en l’actualitat

Eduardo Norte és un d’aquests autors que van compartir el seu treball a la plataforma. L’escriptor havia presentat el seu relat El panadero a Antología Iridiscencia, pel que va obtindre una menció d’honor i «molt bones crítiques per part del jurat», fet que li va motivar a donar a conéixer la història de Carlo.

El control que oferix Lektu a l’autor sobre la publicació, respecte a l’elecció del preu i la portada, entre altres aspectes, és una de les característiques que més li agraden a Norte, però també la considera un desavantatge, ja que potser l’obra no tinga «uns filtres de qualitat mínims».

De fet, només s’han retirat tres llibres de Lektu «perquè era contingut susceptible de mal gust», ha explicat David Fernández, que afirma que no entren a valorar si una obra és bona o no.

No obstant això, el CEO ha manifestat que tenen en compte que és una pàgina pública on pot accedir públic molt jove, per la qual cosa sí que han sol·licitat en alguna ocasió que es canviara alguna portada o es modificara la sinopsi d’algun llibre, sobretot en gènere eròtic.

Lektu no sols ha experimentat un augment en el nombre de llibres que oferix, sinó també en la seua varietat de productes, que es compon de llibres físics i digitals, jocs de taula imprimibles, audiollibres i podcasts, entre altres productes.

La hermandad de los dragones: La noche del silencio és el primer llibre de la saga que està escrivint Mar Hernández, que ha publicat el pròleg en format audiollibre en Lektu i l’obra en digital i físic en Amazon.

L’autora explica que l’han comprat prou lectors en tots els formats, encara que ha afirmat: «Crec que la gent vol llegir més que escoltar, però pense que a poc a poc açò anirà canviant».

El primer ebook y audiolibro de Mar Herández
La hermandad de los dragones: La noche del silencio en llibre electrònic i el pròleg en audiollibre. Sara Carlos

Hernández va conéixer Lektu pel moviment que els autors generaven de la plataforma a les xarxes socials. «Cuando feien un relat per a algun concurs i no el seleccionaven, el pujaven a Lektu i el posaven en pagament social, de manera que el promovien per les xarxes», ha apuntat l’autora.

Aquestes experiències li van animar a utilitzar la plataforma, per la qual cosa va pensar: «Tinc relats que no em van a pagar per ells, perquè no tenen la qualitat suficient». D’aquesta manera, Hernández va pujar els seus relats en pagament social per a «ensenyar una mostra» del seu estil d’escriptura perquè el públic decidira si li agradaven les seues obres.

«Jo sóc partidària que et donen una xicoteta mostra del llibre, perquè potser no t’agrade», ha explicat l’autora, i ha afegit: «Sóc molt minuciosa amb el tema de la qualitat, de manera que, si no està corregit ni perfecte i no estic a gust amb els meus estàndards de qualitat, no cobraré pel producte».

Els mètodes de pagament

Lektu ha incorporat diferents «mètodes de pagament que no són habituals en el món del llibre», ha explica el CEO. La plataforma compta amb el convencional pagament fixe, però també disposa del pagament social, que permet descarregar el llibre a canvi de publicar un tuit o un post en Facebook informant que estàs adquirint eixe producte; el pagament dinàmic, en el que el producte té un preu mínim, però l’usuari pot abonar més si vol; el pagament si t’agrada, que consistix a adquirir primer l’obra i després poder pagar si t’ha agradat, i el pagament per follow, en el que l’usuari es descarrega el llibre a canvi de seguir l’autor.

Alguns d’aquests models de negoci estan importats del món dels videojocs i del mercat anglés. «Nosaltres som de copiar idees», ha assegurat Fernández, que explica que agafen conceptes, els donen la volta i els incorporen a la seua plataforma. Així mateix, Fernández ha indicat que «la majoria són descàrregues gratuïtes» i ha assenyalat que l’objectiu del model de negoci de Lektu «es convertir eixes descàrregues gratuïtes en clients i eixos clients en futurs compradors».

Eduardo Norte també va optar pel pagament social, perquè El Panadero era la seua primera autopublicació i «no estava molt interessat en guanyar diners», sinó que per a ell era més important en aquell moment que la gent li llegira i «per a això, el pagament social és molt útil», ha explicat.

L’escriptor està corregint actualment alguns manuscrits, entre els que es troba un relat que eixirà enguany en una antologia, a més d’una novel·la curta que espera «que veja la llum en algun moment» i ha afirmat que si no és amb editorial, serà autopublicada.

Més de dues-centes editorials treballen amb Lektu

Lektu continua amb la primera premissa que es va establir en la seua fundació de no incloure el DRM, mesura que no ha impedit a més de dues-centes editorials treballar amb aquesta plataforma.

Alejo Cuervo és molt combatiu amb el discurs antipirateria, apunta Fernández, ja que «el seu pensament com a editor és: perquè la gent no piratege, vaig a posar-li les coses fàcils i uns preus justos».

El següent pas que vol donar l’equip de Lektu és llançar la seua pàgina amb la versió en anglés, un objectiu que «està pendent des de fa tres anys», ha explicat el seu CEO, David Fernández, encara que la plataforma ja compta amb usuaris de molts països estrangers.


¿Qué opinas?