Camp NaNoWriMo, un mètode per adquirir l’hàbit de l’escriptura

Els reptes de primavera i estiu són més lliures que el de novembre

Sara Carlos / Comunitat Valenciana | 19.07.2020 11:50

Guió d’un projecte NaNoWriMo. Sara Carlos

El Mes Nacional de l’Escriptura (National Novel Writing Month) se celebra al novembre, on l’objectiu és escriure 50.000 paraules en 30 dies, però a l’abril i juliol té lloc una versió més lliure d’aquest esdeveniment.

Cada escriptor es marca la seua pròpia meta i projecte durant els Camp, nom que reben aquests dos últims mesos, com és l’exemple d’Érica Fortuny, que està immersa en l’escriptura de diversos relats amb la premissa d’arribar a 31.000 paraules.

«No vaig al dia, però sí que porte més paraules que en altres edicions», confessa l’escriptora valenciana, que des que va descobrir la plataforma no ha deixat de fer els reptes que ofereix.

Érica Fortuny està participant en aquesta edición amb l’objectiu d’escriure 31.000 paraules

Durant el campament, els participants tenen accés a recursos que els ajuden a dissenyar l’univers on van a desenvolupar les seues històries i crear els personatges, entre altres aspectes, a més de poder formar part d’una cabanya.

Aquesta última opció consisteix a reunir un màxim de 12 escriptors en un fòrum comú on donar-se ànims i generar un bon ambient que fomente la perseverança d’escriure durant els 30 dies que dura el repte.

Fortuny explica que, des de la seua experiència, les cabanyes de la pàgina web del NaNoWriMo no li són massa útils, ja que el seu principal suport prové del xat que té amb altres autors.

No obstant això, l’escriptor alacantí Manuel Ortiz, que es va unir al repte per primera vegada l’abril passat, considera: «Jo crec que precisament el més important del NaNo per no deixar-te’l a meitat, que jo pense que li haurà passat a moltíssima gent, és ficar-te en alguna cabanya».

Cartell del Camp NaNoWriMo 2020. NaNoWriMo

De fet, Ortiz va finalitzar la seua novelette de terror i fantasia urbana amb unes 30.000 paraules a la fi del mes i el següent pas que prendrà és enviar-la als lectors beta per començar el procés de correcció i valorar si vol publicar-la més endavant.

«En aquests moments em trobe estudiant oposicions, aleshores no puc estar 100 % centrada en una nova novel·la», indica Ana Calatayud, que aquest any ha optat per escriure un article per al seu blog setmanalment.

L’autora de «El legado del bardo», que veurà la llum la propera tardor, s’ha erigit com la capitana de la cabanya Fènix a #CampwithJ i motiva diàriament als participants en el repte amb cites tant literàries com d’escriptura a Twitter i Instagram.

Ana Calatayud va considerar interessant la premissa que tots els escriptors es donaren suport durant el repte

La fundadora del #CampwithJ, Julia de la Fuente, va pensar en crear cabanyes que es repartiren per les diferents franges horàries del dia perquè els participants s’apuntaren a la que més els convenia.

D’aquesta manera, Ana Calatayud, natural de Villena, dirigeix ​​la cabanya Fènix a la primera etapa, de 9:00 a 11:00. «Em va semblar una idea excel·lent el concepte que tots ens donem suport i que fem el procés d’escriptura una miqueta menys solitari», relata la capitana.

Després de la llarga experiència de Calatayud al NaNoWriMo, l’escriptora indica que el principal objectiu del repte és «adquirir l’hàbit d’escriure», perquè la majoria de vegades no arriba al nombre de paraules que s’ha proposat, però sí que se sent satisfeta d’escriure un poc cada dia.

I és que majorment els escriptors han manifestat a través de les xarxes socials que inicien aquest repte, ja siga en els campaments d’abril o juliol o en el Mes Nacional de l’Escriptura, per ser més constants amb el temps que li dediquen a aquesta activitat o per portar a terme aquell projecte que tenen planejat i encara no s’han decidit a plasmar.


¿Qué opinas?