La Biblioteca Carles Ros, pendent del seu trasllat

El president del Tribunal de les Aigües considera que és una solució acertada
casa vestuario
La Casa Vestuario, donde está ubicada la Biblioteca Carles Ros. GVA Turismo

La biblioteca més antiga de València es troba en ple centre, al menys, de moment. Pocs transeünts s’adonen de la seua existència, perquè es confon amb un edifici històric més i és que està ubicada a l’interior de la Casa Vestuari del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, la funció original era constituir un espai perquè els magistrats es canviaren de vestimenta i per tractar els assumptes comuns una vegada acabaven de ser jutjats els casos denunciats que s’havien tractat davant de la Porta dels Apòstols de la Catedral.

Aquest edifici, que consta de tres pisos i és d’estil neoclàssic, es va inaugurar en 1800 i cent cinquanta anys més tard va acollir a la Biblioteca Pública Municipal Carles Ros, segons la primera notació que apareix sobre ella en els llibres de registre antics.

El seu trasllat a l’antiga seu del Centre Excursionista de València estava previst en aquest mes de maig, el qual no s’ha pogut dur a terme a causa de l’emergència sanitària, explica la bibliotecària del Servei d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Elena Lambies.

Lambíes aventura: «No crec que hi haguera una raó concreta per ubicar una biblioteca, crec que simplement es van aprofitar dels recursos que es disposava».

La Biblioteca Pública Municipal Carles Ros ha estat en funcionament des dels seus inicis, excepte entre 1992 i 1998, que va haver de permanéixer tancada per «un problema estructural», ja que l’edifici «tenia seriosos problemes i es va decidir emprendre una reforma integral», explica Elena Lambies.

L’alcalde de València, Joan Ribó, va confirmar el 21 de gener de 2016 el trasllat d’aquesta biblioteca perquè el Tribunal de les Aigües de València disposara completament de la Casa Vestuari, segons van publicar diversos mitjans.

Dos anys més tard, segons les mateixes fonts, la Junta de Govern Local va aprovar el projecte que donaria lloc a l’expropiació del nou recinte de la biblioteca a Bankia, l’entitat propietària de l’immoble, la quantitat de la qual s’estimava en 1,5 milions d’euros en aquell moment.

«Els espais són tan reduïts que en el fons és un poc trist que no tingam un lloc més d’acord amb el que és la institució del Tribunal de les Aigües, on tanta gent ve setmana a setmana», ha manifestat el president de Tribunal de les Aigües de la Vera de València, Onofre Cubells, que considera «encertat» el trasllat de la biblioteca.

Encara no està segur qui va impulsar la decisió de traslladar la Biblioteca Carles Ros, el president d’aquesta institució, afirma que és probable que haja sigut una de les peticions que el Tribunal ha presentat i que la solució que ha aportat el consistori pot ser la «més acceptable per a tots».

De manera que el president del Tribunal de les Aigües, que va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO fa més de deu anys, assegura que aprofitaran l’ocasió per «exposar-los i no tindre-los a l’andana, on la majoria d’ells estan amuntonats i així que la gent els puga veure i conéixer un poc més de la història del Tribunal».

L’emergència sanitària ha constituït la primera ocasió on el mil·lenari Tribunal de les Aigües no ha pogut reunir-se, assegura el president, tot i que segueixen en contacte, ja que durant les guerres, aquestes reunions continuaren realitzant-se. «Ha coincidit en un moment on els pantans estan plens», explica Cubells, de manera que els problemes s’estan solucionat gràcies al sobrant d’aigua.

El Centre Excursionista

L’edifici que acollirà la Biblioteca Pública Municipal Carles Ros es troba a vuit minuts caminant d’on s’ubicava des de 1905.

El Centre Excursionista de València (CEV), que està situat a la plaça Tavernes de la Valldigna, va ser desnonat de la seua seu al febrer de 2017 després d’un recorregut de més de 70 anys organitzant activitats a l’aire lliure i promocionant el medi ambient.

El CEV està previst que acollisca, a més de la Carles Ros, la Biblioteca Central, que estava situada a la plaça Maguncia, raó per la qual l’Ajuntament tenia previst utilitzar un solar annex que posseeix per ampliar l’espai on reunir els recursos culturals d’aquests centres. No obstant això, la data dels seus trasllats encara és incerta.

Contribuix a la continuitat de El lápiz mediterráneo amb la quantitat que consideres:

Deixa un comentari